Mads Henning Pedersen, Min BLOG

Mads Henning Pedersen, Min BLOG

Om Bloggen

Mine tanker, breve og synspunkter mm.

Tiden der løb fra professoren.

dagstankerPosted by Mads Henning Pedersen Sat, April 23, 2011 17:46:26

Jeg var på besøg hos min gode veninde gennem mange år. Anledningen var en overstået eksamen. Ikke at min veninde er blevet sent færdigt med sin uddannelse, nej hun er i gang med en ny. Både af oprigtig interesse, men også et ønske om stadig at være et attraktivt og aktivt medlem af arbejdsmarkedet.

Det er sin sag at være universitetsstuderende når man er midaldrende. Efter en fuld arbejdsuge at læse 10-20 timers tørt teori, det meste skrevet for mange år siden i en anden læringstænkning. Men min veninde tager udfordringen med godt mod. Dyrt er det. Studieafgift er blevet en privat sag og universitetet ligger i provinsen. Det løber nemt op i 50.000,- kr. På årsbasis. Ikke fradragsberettiget, vel at bemærke, dyrt beskattet indkomst.

Nu skulde man jo forvente glæde over det pæne resultat, men nej. Min veninde var uigenkendelig, ulykkelig tavs og indesluttet. Ikke over at få en middelgod eksamen efter flere måneders slid, nej ulykkelig over at professoren og sencors eksamination. Spørgsmål som maskingeværsalver, spring i emner uden overgang. Umuligt for min veninde at følge med. Lammet og stum sluttede hun eksaminationen. Og forlod lokalet som en zombie.

"Nå ja, du er jo blevet kostet godt rundt i mangen" var de trøstende de ord fra censor.

Alle studerende er enige om, at det var ubehageligt at vende tilbage til eksamensbordet efter en del år. Det var som om at tiden havde stået stille. Alle ens værste forventninger kom til live i de tre kvarter fik lov at genopleve fortidens ubehag.

Samfundet har behov for veluddannede folk, erhvervslivet står stærkere i konkurrencen, vores grunduddannelser bliver bedre hvis vi følger med i takt med at kravene stiger.

Jeg husker de glade 60' ere, hvor man ikke gad tage uddannelse, fordi vi ikke ville finde os i de gamle mørkemænd der dominerede skole, gymnasiet, og universitetet. Det fri gymnasium, Roskilde Universitet Center og flere friskoler opstod, Gud ske lov, som trods over for de fundamentalister af lektor Blommes kaliber.

Kunne man ikke forestille sig en eksamens form der ikke handlede om at "koste folk rundt i manegen"? Har de trængte universiteter ikke noget bedre at byde på end det der gav foragt for de samme institutioner? Er der ikke behov for en ny eksamenform der tager udgangspunkt i en ny type studerende? Det tror jeg.

Min vidunderlige og meget kloge far arbejdede hele livet ved teatret sammen med de der blev hyldet som landets store kunstnere. De der blev set smilende i interviews tævede deres koner og børn, drak formuer op og tyranniserede den der støttede dem i at opnå deres stjernestatus. Af han lærte jeg at se hvem der skabte sin storhed ved at have en ydmyg attitude til sit fag og dem der fik sin storhed ved at se ned på andre.

Fik jeg nævnt, at den omtalte eksaminatorer er professor i psykologi?

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.